Spalovače tuku – jak fungují?

 hodiny-ikonka Doba čtení: 7 minut

Spalovače tuku se řadí mezi nejžádanější a nejprodávanější doplňky stravy. Jejich atraktivita je dána především názvem, který provokuje naší touhu po štíhlém těle. To, jak spalovače tuku fungují je rozdílné a záleží na konkrétním složení výrobku. Jaké jsou nejčastěji používané látky podporující spalování tuku v doplňcích stravy, jejich mechanismus účinku, a zda má jejich užívání vůbec význam si přečteme v dnešním článku. 

zena-fitness

Jaké účinky spalovače tuku nejčastěji slibují? 

Spalovače tuku se řadí mezi nejžádanější a nejprodávanější doplňky stravy. Podle Obesity review (2011) se termín „spalovač tuků“ používá k popisu doplňků výživy, o nichž se tvrdí, že akutně zvyšují metabolismus tuků nebo energetický výdej, snižují vstřebávání tuků, zvyšují hubnutí, zvyšují oxidaci tuků během cvičení nebo nějakým způsobem způsobují dlouhodobé adaptace, které podporují metabolismus tuků.

Každý z těchto doplňků má trochu jiný mechanismus účinku. Nejčastěji se jedná o zvýšení termogeneze, lipolýzy nebo obou procesů. 

1. Díky zvýšené termogenezi spálíme více energie

Při termogenezi naše tělo přetváří přijatou energii na zdroj tepla, které vydáme. Tento metabolický proces ovlivňuje zejména pohybová aktivita, strava a teplota okolního prostředí.

2. Při lipolýze se rozkládají tuky

Když naše tělo zvýší lipolýzu, prakticky to znamená, že se tuky začnou rozkládat na jednoduché využitelné látky (glycerol a mastné kyseliny) a ty jsme následně schopni využít jako zdroj energie. Tukový metabolismus ovlivňují zejména hladiny hormonů (glukagon, epinefrin, grelin, testosteron). 

BCAA

Jaké jsou nejznámější spalovače tuku? 

Většina suplementů slibující podporu spalování tuků kombinuje více látek, kterým se přisuzuje podpora hubnutí. Jedná se o přírodní spalovače tuku, jelikož byly tyto látky extrahovány ze surovin živočišného nebo rostlinného původu. Blíže se podíváme na ty nejpoužívanější ingredience, které se do spalovačů používají. 

1. Kofein

Kofein je světově nejpoužívanější stimulant, jemuž se připisuje také vliv na spalování tuků. Některé studie ukazují, že kofein může zvyšovat oxidaci, neboli spalování tuků prostřednictvím zvýšené termogeneze. Nicméně, přesný mechanismus prozatím není známý. 

Ještě před tím, než začneme do sebe lít kafe po litrech s vidinou štíhlého těla je důležité upozornit na to, že vyšší dávky kofeinu mohou způsobit bolesti hlavy, podrážděnost nebo nespavost. Za bezpečnou můžeme podle EFSA považovat dávku do 400 mg (45 espress) denně.

2. L-karnitin

Karnitin je látka, která se běžně vyskytuje ve stravě (zejména  v mase a mléčných výrobcích) a její suplementaci se přisuzuje schopnost zvýšení spalování tuků a podpory hubnutí. Hlavní role karnitinu v našem těle tkví v tukovém metabolismu, jelikož funguje jako přenašeč mastných kyselin (tuků) do mitochondrií a naše tělo je poté schopno využívat tuky jako zdroj energie. Právě to vedlo k domněnce, že čím více karnitinu přijmeme, tím více budeme spalovat tuků. Bohužel, tak jednoduché to v našem těle není. 

Podle studií vyšší příjem karnitinu nezajistil zvýšení jeho koncentrace ve svalech, takže efekt na vyšší spalování tuků nebyl potvrzen. Možný benefit z užívání L-karnitinu mohou mít vytrvalostní sportovci, jelikož se ukazuje, že jeho doplňováním dochází při výkonu k šetření glykogenových zásob. 

3. Synefrin

Synefrin je látka, kterou získáme extrakcí z kůry plodu pomerančovníku hořkého. Potenciál pro hubnutí má pravděpodobně díky schopnosti zvyšování bazálního metabolismu a lipolýzy.  Vědecké práce zkoumající účinky synefrinu, jeho schopnost spalování tuků prozatím najisto nepotvrdily, ale také nevyvrátily. Nicméně, výraznější výsledky (zrychlení metabolismu) byly pozorovány při ve spojení s pohybovou aktivitou nebo se současně užívaným kofeinem. 

4. Konjugovaná kyselina linolová (CLA)

CLA je mastná kyselina vyskytující se ve stravě zejména živočišného původu (hovězí a skopové maso, mléko) a v některých zdrojích se jí mimo jiné benefity přisuzují antioxidační a antikancerogenní vlastnosti. Vyšší hladiny CLA v organismu mohou snižovat lipogenezi (tvorbu tuků), zvyšovat lipolýzu,  zrychlovat metabolismus a snižovat chuť k jídlu. 

Ve studiích, kde se suplementace CLA testovala na zvířatech, se objevily slibné výsledky. Bohužel, při testování na lidech už výsledky na úbytku tělesné hmotnosti již nebyly tak výrazné

5. Extrakt ze zeleného čaje (EGCG)

EGCG neboli epigalokatechin galát je látka přírodního původu jež se nachází nejvíce v listech zeleného čaje. Jedná se o tzv. katechin, kterému se připisují mnohé pozitivní účinky pro lidský organismus, jelikož se jedná o antioxidant. Mechanismus, kterému EGCG nejspíše vděčí za místo na našem seznamu, funguje tak, že katechiny blokují enzym jež rozkládá katecholaminy. Katecholaminy (adrenalin, noradrenalin) tak vesele proudí v naší krví a zvyšují rozklad mastných kyselin a zrychlují metabolismus. 

Ve výzkumech zaměřujících se na testování účinku EGCG na tělesnou hmotnost najdeme nejasné výsledky. Celkově silnějšího vllivu na redukci a udržení tělesné hmotnost se dočkali participanti užívající tuto látku společně s kofeinem

extrakt-zeleny-caj

Má užívání spalovačů tuku opravdu význam? 

Užívání spalovačů tuku je pro spoustu lidí velmi atraktivní. Představa, že budeme „zobat” pilulky a tuk nám roztaje bez námahy je prostě lákavá. Realita je však jiná. Pro začátek bysme se při snaze o hubnutí měli zaměřit na tyto 3 oblasti: 

  • Kvalitní strava a s ní nastavený kalorický deficit (vyšší výdej energie, než je náš příjem), důraz na dostatečný příjem bílkovin, tuků, sacharidů a také vitamínů a minerálních látek.  
  • Zvýšená pohybová aktivita pro zajištění vyššího výdeje energie a celkovou podporu zdraví. Ideálně kombinace silového a kardio tréninku. 
  • Dostatečný odpočinek, regenerace a spánek. Spánek ovlivňuje naše hormony hladu a sytosti a jeho nedostatek může mít na svědomí, že se nám nebude chtít cvičit a snadněji podlehneme jídlům, které nemusí zapadat do našeho redukčního režimu. Také každodenní náročný trénink, na který nejsme zvyklí nebude z dlouhodobého hlediska nejideálnější. Tělu bychom měli poskytnou prostor pro regeneraci. 

 Když už jsme udělali vše pro to, aby náš jídelníček, tréninkový plán a odpočinek byl co nejlépe zacílen na hubnutí, můžeme zvážit vyzkoušení spalovače tuku a brát jej tako takového pomocníka a nový stimul. Tyto suplementy současné obsahují látky, které nás mohou nakopnout” a my budeme schopni podat větší výkon na tréninku. Jejich užití se nejčastěji doporučuje právě 3060 minut před tréninkem. A co se týká konkrétního výběru produktu, ukazuje se, že efektivněji působí komplexní spalovače tuku, které obsahují např. kombinaci kofeinu, EGCG a sinefrinu. Dávkování a způsob užívání by mělo kopírovat doporučení výrobce. 

Co si z článku odnést? 

Spalovače tuku bychom měli brát jako takovou pomyslnou třešničku na dortu při naší snaze redukovat hmotnost. Tyto doplňky stravy nám mohou dát nový stimul a posunout nás k větším výkonům. Avšak bez navození kalorického deficitu pomocí upraveného jídelníčku a pohybového režimu se zkrátka neobejdem. 

Zdroje:

Jeukendrup, A. E., & Randell, R. (2011). Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism. Obesity reviews, 12(10), 841-851.

https://www.phd.com/perform-smart/fat-burners-101/

Graham, S. (2005). Sleep Deprivation Tied to Shifts in Hunger Hormones. 科技英语学习, (2), 4.

Tabrizi, R., Saneei, P., Lankarani, K. B., Akbari, M., Kolahdooz, F., Esmaillzadeh, A., ... & Asemi, Z. (2019). The effects of caffeine intake on weight loss: a systematic review and dos-response meta-analysis of randomized controlled trials. Critical reviews in food science and nutrition, 59(16), 2688-2696.

Tetens, I. (2015). EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2015. Scientific Opinion on the Safety of Caffeine. EFS a Journal, 13(5).

Stephens, F. B., Constantin‐Teodosiu, D., Laithwaite, D., Simpson, E. J., & Greenhaff, P. L. (2006). Insulin stimulates L‐carnitine accumulation in human skeletal muscle. The FASEB journal, 20(2), 377-379.

Benjamin, S., Prakasan, P., Sreedharan, S., Wright, A. D. G., & Spener, F. (2015). Pros and cons of CLA consumption: an insight from clinical evidences. Nutrition & metabolism, 12(1), 4.

LC, V. C., López-Uriarte, P., Lopez-Espinoza, A., Espinoza-Gallardo, A. C., & Aburto, G. (2017). Effects of green tea and its epigallocatechin (EGCG) content on body weight and fat mass in humans: a systematic review. Nutricion hospitalaria, 34(3), 731-737.

Li, F., Gao, C., Yan, P., Zhang, M., Wang, Y., Hu, Y., ... & Sheng, J. (2018). EGCG reduces obesity and white adipose tissue gain partly through AMPK activation in mice. Frontiers in pharmacology, 9, 1366.

Gutiérrez‐Hellín, J., & Del Coso, J. (2016). Acute p‐synephrine ingestion increases fat oxidation rate during exercise. British journal of clinical pharmacology, 82(2), 362-368.

Stohs, S. J., Preuss, H. G., & Shara, M. (2012). A review of the human clinical studies involving Citrus aurantium (bitter orange) extract and its primary protoalkaloid p-synephrine. International journal of medical sciences, 9(7), 527.


autor-ikonka Autor: Markéta Tesařová

Jsem nutriční terapeutka a ráda se vzdělávám jak na poli výživy, tak sportovního tréninku. Zakládám si na ověřených zdrojích informací, a ty se snažím předávat lehce stravitelnou formou široké veřejnosti.